a

'Sprookjes duren nooit lang', Froze

'Sprookjes duren nooit lang', Froze

Muziek Gentse hiphop van nationale klasse

door Stijn Terrie

Een beetje chauvinisme, het is ons niet vreemd. En dat we uitgerekend in zo’n bui van chauvinisme te horen krijgen dat sprookjes nooit lang duren, dan zijn wijlie content in Gent. Froze, Eén van de Rauw & Onbesproken hiphop dudes bracht namelijk dik een maand terug zijn eerste langspeler op de markt.

Recht toe, recht aan hip hop deuntjes met een sappige Gentse tongval en meteen opnieuw een stuk volwassenen dan het debuut van 3 jaar geleden ‘Winter Waanzin’.

Of de schelle ‘E’ an ‘A’ klanken in guul ‘t land zulle worde ‘g’appresieert’ is nog maar de vraag, maar wat ons betreft klinken de muzikale arrangementen, de blips en beatz, de bassbox en de scratsch-deeltjes zowaar een stuk professioneler als die van heel wat Hof Van Commerce platen. En dat is heus niet omdat wij Gentenaars weer beter willen klinken dan de nieuwe Gentenaars. Heus niet.

De intro is ronduit grappig (lang geleden dat wij het woord ‘Deb’ hoorden) en met ‘Recht door de kosmos’ zien wij de eerste dertig (Rock?) Werchter rijen daadwerkelijk opspringen. Werchter? U zegt? Ik zeg Werchter en sluit me daarbij aan bij wat Wim Defoort (Proximusgoformusic) reeds als vliegertje opliet. Waarom een onbekende buitenlandse hiphop act (OFWGKTA?) het grootste festival der lage landen laten openen als je hier in de omgeving genoeg talent kan vinden? Het aantal pretsigaretjes op de wei zal er heus niet op vergroten hoor en op dat uur van den dag is het publiek vermoedelijk nog niet te ‘boozt’ om er niet van te kunnen genieten. Wij zijn zeker dat er met Rauw en Onbesproken op Werchter al zeker ‘negenduuzd’ kaarten meer zouden worden verkocht.

Op tot in ’t midden van de nacht lijkt Fatih (die andere Rauw en Onbesproken mc) de bovenhand te halen, maar dat is nu net de sterkte van Rauw en Onbesproken: elk om beurt ééntje voor allen en allen altijd voor één.

Of wij toch ook een puntje van kritiek durven outen? Allee ja dan, al is het meer muggenziften: op het artwork rond de cd zien wij de drie Gentse torens (hoera voor zoveel chauvinisme!!!) en een meisje met een marionette in de hand die akelig te veel op Pinokio gelijkt en wat ons betreft meer mocht weghebben van Pierke. Muggenziften dus.

14 juli 2011 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over 'Sprookjes duren nooit lang', Froze?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.