a

The Black Heart Rebellion

The Black Heart Rebellion

Muziek een gitzwarte avond met net iets te veel kleur

door Stijn Terrie

Een gitzwarte avond met Matthieu Serruys, Echo Beatty en de onnavolgbare heren van The Black Heart Rebellion. Het klonk in theorie als het beste kleurenpalet dat je je kan wensen op je bord in een sterrenrestaurant. De praktijk wijkt echter af en toe al eens af van de theorie zo bleek zaterdagavond in de Gentse Handelsbeurs. Een handje vol fans van TBHR kwam op tijd naar de prachtige concertzaal om Matthieu Serruys sfeervol te horen prutsen aan tapes en de daaraan gekoppelde knopjes. Heerlijk duister en honderd procent klaar om een dozijn filmmakers van een gitzwarte soundtrack te voorzien. Uniek én drie pijltjes recht in de bullseye als je ’t ons vraagt. Het handje vol toehoordertjes was ook 20 minuten lang stil, de beste appreciatie die je Serruys kan geven.

Echo Beatty bleek zaterdag niet dat eclectische duo uit Antwerpen te zijn waarvoor wij ooit nog de loftrompet boven haalden toen ze Tidal Motion op ons loslieten. Echo Beatty was om God moge weten welke reden zaterdag ‘slechts’ dat meisje met de gitaar die liedjes bracht. Niet dat Annelies dat slecht doet alleen, maar het herleidt Echo Beatty op die manier wel snel tot een dertien in een dozijn band ondanks de magistrale stemkwaliteiten van het vrouwelijk deel van dat bejubelde duo. Minder surrealisme, meer Beth Gibbons (Portishead you know) maar wel nog steeds deprimerend zwart. En toch… where da fuck was Jochem?

IMG_6410

De sterren van de avond The Black Heart Rebellion kwamen hun nieuwste kind aan ons voorstellen. De titel is een politiek incorrect doordenkertje geworden de band waardig: People when you see the smoke, do not think it is fields they are burning. Een lang uitgesponnen introductie voor een muzikaal bombastisch verhaal waarbij liters rook niet mogen ontbreken om een satanische sfeer te scheppen. Die sfeer zat heel lang zeer goed, vermoedelijk tot grote frustratie van de fotografen in de zaal die straffe lenzen nodig hadden om drummers van gitaristen te onderscheiden. Maar muzikaal is er nog wel wat werk aan de winkel om de intensiteit van de plaat ook live constant op te voeren. Wat ons betreft mocht het een beetje minder Pieter Uyttenhove en een beetje meer Annelies Van Dinter zijn, en echt nog meer instrumentaal… zoals op de plaat zeg maar. De interventies van miss Echo Beatty zijn straf op de plaat maar in de Handelsbeurs zagen we haar vooral worstelen met de mircofoon terwijl we haar liever horen worstelen… Lees: die schuif had echt wat meer open mogen staan mijnheer de geluidsman. No offence Pieter, maar de strafste TBHR momenten zijn toch die waar de instrumenten één worden met elkaar zonder dat daar een zanglijn doorheen moet.

Verpletterend was het zaterdag zeker niet. Maar ’t voordeel is dan weer dat we daardoor nog zin hadden in wat weekend-feestelijkheden. We hadden net zo goed in trance naar buiten kunnen stappen en meteen onze weinig vrolijke zetel kunnen gaan opzoeken in het troosteloos decor van onze garage.

 

8 november 2015 | reageer


Score

*****
Gezien op
07-11-2015

Waar?
Gent, Handelsbeurs

Wat is jouw mening over The Black Heart Rebellion?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.