a

The Rolling Stones, Gimme Shelter

The Rolling Stones, Gimme Shelter

Muziek Een dag uit de rock-geschiedenis and it is painted black

door Stijn Terrie

1969… Woodstock… generation lost… of de Love Generation zo u wil… en… The Rolling Stones. In Gimme Shelter zien we een objectief en tijdloos beeld van Mick Jagger en co gedurende een tiendaagse muzikale trip van New York naar Californië. David en Albert Maysles volgen samen met Charlotte Zwerin de heren op hun trip doorheen waanzin. Noem je het frontrow ticket tot de meest legendarische Stones concerten van die tijd.

De documentaire neemt het gratis concert op Altamont Speedway als rode draad doorheen muzikale archiefbeelden en backstage momenten. Dat het gratis feestje uit de hand zou lopen, wist iedereen te voorspellen… maar dat het zou leiden tot een memorabele zwarte dag in de geschiedenis van rock ’n roll konden alleen de Stones zelf en hun entourage toen al vatten. That’s what happens if you show tu much sympathy for the devil.

Gimme Shelter hangt niet constant het romantiserend beeld van The Stones op, als horen we hen echt wel te verafgoden voor zoveel fijne muziek. Meer dan eens blijkt uit de reportage dat Mick Jagger een arrogante eikel eerste klas was en vermoedelijk nog steeds is. Verblind door de roem, bezeten door de drugs, terend op onvoorwaardelijke aanbidders…  Gimme Shelter is dan ook meer dan een rockumentary…

9 juli 2014 | reageer


Score

*****
cover The Rolling Stones, Gimme Shelter

Wat is jouw mening over The Rolling Stones, Gimme Shelter?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.