a

Those Glorious Heights, Kevin Verwijmeren

Those Glorious Heights, Kevin Verwijmeren

Muziek Wij schoten meermaals los door de broek van opwinding

door Stijn Terrie

“Nederlander Kevin Verwijmeren creëert sinds 2013 muzikale patronen en melodieën en combineert deze tot contemplatieve landschappen van geluid. Geïnspireerd door de drones van Tim Hecker, Loscil en Pan American en de emotie die deze muziek evoceert, creëert Verwijmeren een muzikale cocon om tot een ander wereldbeeld te komen. Hij tracht zo het automatisme van het dagelijks leven te doorbreken en de sombere kant van het leven te aanvaarden door donkere doch mooie muziek te laten weerklinken.” Een introductie in onze mailbox die ons vrijwel meteen de download knop liet indrukken.

Bij dergelijke soundscape releases wachten wij het liefst van al op een fysiek schijfje om alles onder de beste geluidskwaliteit door onze boxen of hoofdtelefoon te jagen. Maar de goesting in ons broek was zo groot dat we onze personal computer het genot gunden van een eerste luisterbeurt. Een luisterbeurt die ons al na enkele seconden in een diepe trance bracht en echt alle verwachtingen meteen inloste. Ook ons somber kantje van een doorgaans extreem vrolijk leven kwam naar boven en dat is misschien zelfs nog niet zo negatief als het eigenlijk klinkt. Even stilstaan bij de sombere dingen des levens is een noodzakelijk kwaad. Het geeft je de energie om er straks nog meer vrolijkheid uit te puren. En zo slaagt Verwijmeren er dus maar mooi in om ondanks het extreem duistere geluid wat vrolijkheid te creëren. Il faut le faire!

Those Glorious Heights is hét alternatief voor een avond vol geweldplegingen op het journaal en bij uitbreiding hét alternatief voor een avondje televisie tout-court. Verwijmeren haalde de inspiratie voor dit glorieus hoogtepunt in Ijsland, misschien wel hét voorbeeld van hoe prachtig somberheid kan zijn. Want hoewel wij persoonlijk Ijsland slechts kennen van de vele grandioze beelden van uitzichtloze koude vlaktes, laaggebergtes en sneeuwlandschappen, één luisterbeurt volstaat om de somberheid van het land te voelen tot in je kleinste teen.

Het is van Mogwai’s ‘Les Revenants’ geleden dat wij nog eens zo zwaar en zo vaak na elkaar los door de broek schoten bij het aanhoren van zoveel instrumentale somberheid. We believe the light is coming… and it’s called Kevin Verwijmeren. Ze gaan in ’t wereldje van de ambient en de soundscapes van ver moeten komen om dit glorieus hoogtepunt te overtreffen…

 

Verwijmeren’s album ‘Those Glorious Heights’ verschijnt op 26/02/16 in een gelimiteerde oplage op Icarus Records/Vynilla Vinyl met artwork door Jan Van Der Kleijn. Het album werd gemastered door Stephan Mathieu (Schwebung Mastering).

19 februari 2016 | reageer


Score

*****
cover Those Glorious Heights, Kevin Verwijmeren

Album
Those Glorious Hights

Artiest
Kevin Verwijmeren

Wat is jouw mening over Those Glorious Heights, Kevin Verwijmeren?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.