a

Yeasayer, Handelsbeurs Gent

Yeasayer, Handelsbeurs Gent

Muziek Our mama told us not to fool with oleander

door Stijn Terrie

Het weekend wordt traditioneel afgerond met het journaal en aansluitend Sportweekend. Daarna gaat gemiddeld Vlaanderen een stuk nuchterder dan dik 20u geleden slapen omdat duty calls on Monday… Maar dat is buiten Democrazy gerekend die op zondag een concertje van de Amerikaanse hipsters ‘Yeasayer’ plant in de Gentse Handelsbeurs. Het wordt een zware maandag voor de aanwezigen want Yeasayer tekende voor een klein feestje op de vooravond van de eerste EK match van de Rode Duivels.

First things first. Het bejubelde en misschien ook wel een beetje gehypte Faces on Tv mocht ons voor het eerst live overtuigen van al die loftrompetten. En het moet gezegd: ’t was lang geleden dat wij nog eens zo onder de indruk waren van een debuterende Belgische band. Faces on TV dat is grotendeels Jasper Maekelberg. De charismatische frontman die als producer/engineer/mixer o.a. Gabriel Rios, Mintzkov, Douglas Firs, Nordmann, Soldier’s Heart, Bazart en Warhola op zijn CV mag zetten. Maar Faces on TV herleiden tot enkel Jasper zou de andere bandleden oneer aandoen. Vooral de bassist is van onschatbare waarde bij een band van wie we straks hopen op een ijzersterk full-album en er zijn uiteraard de niet te onderdschatten bezwerende bleeps en beats van Dienne -Lilli Grace-Bogaerts. Dik een half uur lang mochten Faces on TV ons verleiden met hun mix van triphop en pop. We want more… zoveel is zeker.

20160612_203948

Een straf voorprogramma? Dat is altijd risky business voor de hoofdact. En even dreigde Yeasayer het niveau van Faces on TV niet te evenaren want het extreem Orientaals klinkende opener Half Asleep leek meteen de daad bij het woord te voeren. Maar wanneer bij ‘Gerson’s Whistle’ de kartonnen poppen op het podium gaan oplichten lijkt de hele zaal wel te ontwaken uit die Orientaalse roes. De eerste rijen gaan synchroon bewegen en de eerste ‘whoews’ uit enthousiasme gaan richting de band. En ook al volgt in de setlist wat oud materiaal, Yeasayer was duidelijk gekomen om de nieuwste plaat ‘Amen & Goodbye’ te promoten. Een plaat die na wat luisterbeurten gerust mag gecatalogeerd worden als hun strafste telg. En dat vertaalde zich in een logisch feestje op en voor het podium. Na dik een uur spelen mocht de band met ‘ I am Chemistry’ even de decibelmeters testen in de Handelsbeurs. Wat een bom van een single!! Wat een bom van een einde van de reguliere set!!

Het smaakte uiteraard naar meer… en met 4 nummers kreeg de Handelsbeurs ook meer. ‘We ain’t gonna stop untill darkness has set in’… Neem het vooral niet figuurlijk, want met O.N.E werd het concert op de meest vrolijke én intense manier besloten, inclusief sing-a-long. Iets zegt ons dat iedereen onder een stralend zonnetje de Handelsbeurs wist te verlaten. Regen? Welke regen?

12 juni 2016 | reageer


Score

*****
Gezien op
12-06-2016

Waar?
Gent, Handelsbeurs

Setlist
Half Asleep
Gerson's Whistle
Henrietta
2080
Cold Night
Madder Red
Tightrope
Divine Simulacrum
Dead Sea Scrolls
Sunrise
I Am Chemistry

Encore:
Uma
Silly Me
Ambling Alp
O.N.E.

Wat is jouw mening over Yeasayer, Handelsbeurs Gent?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.