a

101 Gadgets that changed the world

101 Gadgets that changed the world

Tech Het ene al wat nuttiger dan het andere...

door Stijn Terrie

Mocht u echt zelf geen inspiratie hebben voor eindejaarscadeautjes dan is er goed nieuws want aan de vooravond van het drukste koopweekend der koopweekends brengt Entertainment One ons de DVD ‘101 Gadgets that changed the world’. Een countdown van 101 naar 1 met hebbedingetjes of hebbedingen die het leven op onze aardkloot er een stuk makkelijker op maakten. En misschien levert één van de gadgets u wel die aha-erlebnis op voor onder de Kerstboom?

Dat wij een dergelijk overzicht meestal gewoon zijn in één of ander bericht dat viraal gaat via Facebook en dat de lijst aan elkaar gepraat wordt door een stem die zowaar nog irritanter is dan die van Roos Van Acker, speelt nu niet meteen in het voordeel van de makers van dit schijfje. Meteen ook de reden waarom een DVD hoger genoteerd staat in hun lijstje dan pakweg de glasvezelkabel die supersnel internet mogelijk maakt.

Het woord gadget hoort ook vrij ruim genomen te worden want naast Walkmans en Zwitserse zakmessen kreeg ook de gloeilamp een plaatsje in de top 101. Wij geven voorwerpen zonder gebruiksnut die er grappig uitzien snel de stempel gadget, in Amerika krijgt het woord dus een heel andere betekenis. Logische gadgets als de USB-stick, het scheermesje en de nietjesmachine haalden de lijst, net als heel wat multimediale uitvindingen zoals cd-roms ter vervanging van floppy-disks en de DVD-speler ter vervanging van de VHS-recorder. Maar er zijn ook verrassingen zoals de klikbindingen op skilatten die het skiën een stuk veiliger wist te maken.

Niet alle gadgets krijgen even veel aandacht. Dat hoeft ook niet. Soms is de extra aandacht goed voor een paar wist-je datjes. Zo leerden wij dat de astronauten van Apollo 13 overleefden dankzij Ducktape en dat het hele nucleaire programma van Iran werd vertraagd dankzij ‘1 precies gestuurde raket’ genaamd de USB-stick.  De makers houden het ook luchtig door af en toe een weinig wetenschappelijk onderzochte bedenking in de groep te gooien. Zo merkten ze op dat sinds de uitvinding van het scheermesje er geen enkele bebaarde president meer zetelde in de Verenigde Staten.

Waarmee we opnieuw tot het grootste probleem van dit schijfje komen: hoewel de meeste gadgets wereldwijd bekendheid genieten en niet allen even Amerikaans te noemen zijn, is het toch moeilijk om als niet Amerikaan naar deze documentaire te kijken. Daarvoor is ons kijkgedrag helaas niet, euh Amerikaans? genoeg… En ook al proberen de makers een artificiële spanning op te bouwen naarmate ze de top tien induiken en dichter komen bij de absolute nummer één: we voelden het al aan onze kleine teen dat die top drie wel eens op een anti-climax zou kunnen uitdraaien.

Voor wie houdt van wist-je-datjes is dit schijfje zeker geen overbodige luxe. Wie het liever bij wat boeiender kijkvoer houdt deze Kerstvakantie, nodigen wij graag uit op onze afdeling ‘Film’ want 2013 was een absoluut topjaar als het op films aankomt en een top 101 zou die 101 andere films die uit de boot vallen oneer aandoen.

20 december 2013 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over 101 Gadgets that changed the world?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.