a

Apple iPad 3

Apple iPad 3

Tech De overstap waard?

door Stijn Terrie

De iPad van de derde generatie mag u van Apple eigenlijk niet eens ‘iPad 3’ noemen. Apple noemt ‘m zelf ‘de nieuwe iPad’ en wil daarmee terug naar de ‘eenvoudige’ naamgeving van de iPods en Macs, die ook geen versienummer achter hun merknaam krijgen.

Nu goed, de nieuwe iPad dan. Hij is niet dunner en hij is zelfs iets zwaarder dan zijn voorganger. Opmerkelijk voor een bedrijf waar het elk jaar dunner en lichter moet. De tabletcomputer weegt iets zwaarder door de gigantische batterij die in de behuizing zit. Die was nodig om het nieuwe ‘retina’-scherm te voeden.

Zo’n scherm zagen we eerder bij de iPhone 4 en wil volgens Apple zeggen dat de verschillende pixels niet met het menselijke oog waar te nemen zijn. En inderdaad, tekst en afbeeldingen zien er bijzonder scherp en gedetailleerd uit. Om geconcentreerd lange teksten te lezen is dit daarom zeker een ‘killer feature’.

Maar om een aantal ongelukkige redenen is dit ook het grote nadeel van de iPad 3. Zelfs maanden na de introductie van de nieuwe iPad zijn nog maar een handvol iPadapps overgeschakeld naar het retinaformaat, waardoor erg veel apps en magazines er gewoonweg niet mooi uitzien op het nieuwe scherm. Ze zagen er zelfs beter uit op de vorige generatie. Ook afbeeldingen op webpagina’s zijn meestal niet aan het nieuwe formaat aangepast, waardoor ze lijken te lijden aan ‘pixelarmoede’.

Door het nieuwe scherm moeten ontwikkelaars steeds grotere grafische bestanden meesturen in hun apps. Daardoor kan de plaats die apps innemen in het geheugen grote proporties aannemen. De kleinste versie met 16 gigabyte geheugen volstaat daarom niet meer, waardoor je meer moet uitgeven voor meer geheugen.

De batterij gaat net als de vorige iPad nog steeds tien uur mee, en dat is een behoorlijke prestatie. Maar omdat de ingebouwde Duracell zoveel groter is geworden, duurt het veel langer dan de vorige versie om de batterij op te laden. En wachten duurt lang.

Verder heeft deze iPad 4G mobiel internet aan boord tegen een meerprijs, maar daar heb je in heel Europa helemaal niets aan. Ook de camera is verbeterd, maar foto’s nemen met een oversized smartphone zien we nog steeds niet zitten. Dan had Apple beter geïnvesteerd in een betere camera aan de voorkant, want voor videobellen is dit ding wel erg geschikt.

De overstap waard als je de iPad 2 in bezit hebt? Nou nee. Tenzij je de iPad gebruikt om erg veel boeken en kranten te lezen, dan is het nieuwe scherm de investering eventueel wel waard.

De nieuwe iPad 3 is ontegensprekelijk een van de beste tablets op de markt, maar stelt zichzelf een beetje teleur. Hij is dikker én zwaarder dan zijn voorganger en het duurt lang vooraleer de batterij is opgeladen. Het lijkt een beetje in te gaan tegen de filosofie van Apple. Volgens ons komt het bedrijf en zijn ‘research & development’-afdeling volgend jaar wél op de proppen met de iPad die ze liever dit jaar al hadden willen lanceren.

22 mei 2012 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Apple iPad 3?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.