a

Sony Xperia sola

Sony Xperia sola

Tech Floating touch: "niet aanraken, aub"

door Stijn Terrie

Floating touch. Dat is dé feature van de Xperia sola-smartphone waarmee Sony u wil verbazen.

In principe komt het erop neer dat de telefoon ‘aanvoelt’ wanneer je vinger tot 22 millimeter boven het scherm zweeft. Zo kun je bijvoorbeeld de smartphone ontgrendelen zonder het scherm aan te raken.

De ingebouwde browser is echter de enige app die deze technologie ook daadwerkelijk ondersteund. En zelfs daar verandert hoogstens de kleur van een link op een webpagina als je er over zweeft. Een killer feature? Niet echt.

Dat hele floating touch is weliswaar een leuk idee, maar biedt geen meerwaarde als de apps en de interface er amper gebruik van maken. Zelfs de ingebouwde fotoviewer, één van de weinige toepassingen waar floating touch zijn meerwaarde zou kunnen bewijzen, biedt geen ondersteuning.

De Xperia-modellen van Sony worden uitgerust met Android, waarop Sony zijn eigen NXT-interface heeft geboetseerd. Daar heeft de fabrikant vrij goed werk geleverd. De interface ziet er gelikt uit: niet te flashy, maar ook niet te stijf. Navigeren door de telefoon gaat vlot en de Xperia sola reageert snel.

Ook de ingebouwde camera stelt niet teleur. Foto’s zien er erg scherp en kleurrijk uit. Standaard een beetje overbelicht misschien, maar anders dan bij Apples iPhone kun je die instellingen op een Androidtelefoon aanpassen.

De sola als toestel komt erg ‘degelijk’ over. Foto’s van de smartphone doen een beetje bedriegen. De achterkant is geen chique metaal, maar plastiek dat nogal goedkoop aanvoelt. Langs de andere kant is de telefoon erg licht en ziet hij eruit alsof hij een flinke stoot kan verdragen.

De killer feature van deze telefoon is in geen geval de floating touch-technologie waar veel te weinig mee gedaan wordt, maar zijn prijs. Met 319 euro is het een krachtige midbudget-telefoon die op weinig vlakken teleurstelt en een uitstekende prijs-kwaliteit biedt.

30 mei 2012 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Sony Xperia sola?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.