a

Telenet Yelo TV

Telenet Yelo TV

Tech Zoveel technologie en toch zo weinig kunnen doen

door Stijn Terrie

Telenet wil Yelo, waarmee je online kan tv-kijken via pc, smartphone en tablet, laten samensmelten met digitale tv. Met Yelo TV willen ze een herkenbaar product laten terugkomen op al je schermen in huis. In theorie zouden ze elkaar ook allemaal perfect moeten aanvullen.

In theorie dus… Wij hebben Yelo TV-apps uitvoerig getest en onze ervaringen bleken soms nogal pijnlijk.

Nieuwe apps

De vernieuwde apps ondergingen een erg geslaagde transformatie. De gebruikersinterface is logisch opgebouwd en het ziet er allemaal heel aantrekkelijk uit.

We waren ook aangenaam verrast door de snelheid waarmee we voortaan door de tv-gids kunnen bladeren en hoe vlot we tegenwoordig info over programma’s kunnen opvragen. Een groot verschil met de vorige versie, waarbij zelfs zo’n simpele handeling bijna onwerkbaar was. Ook het bekijken van live-tv wijst zichzelf uit en werkt soepel.

Yelo TV is beschikbaar voor iPhone, iPad en Android: de meest gangbare platformen. Daarmee heeft het meteen een streepje voor op Stievie, het uitgesteld kijken-project van de drie grote omroepen, dat uit kostenoverwegingen voorlopig alleen iOS ondersteunt.

Bovendien heeft Yelo TV ook een webversie. Daar kun je ook streams bekijken, al moet je daarvoor eerst die verduivelde  Silverlight-plugin van Microsoft voor installeren.

Overal in huis (een paar) opnames bekijken

Nogal lachwekkend dat je niet eens opnames van Eén en VTM mag bekijken

Het bekijken van opnames via tablet en smartphone is ongetwijfeld de klepper van Yelo TV.

Het is nogal lachwekkend dat dit nu nog maar bij een handvol zenders mogelijk is. Maar dat de grootste Vlaamse zenders bij de lancering ontbreken, is eigenlijk onvergefelijk. Programma’s van Eén, Canvas of VTM mag je niet herbekijken via tablet, ook al staan ze gewoon op je digicorder.

Een centenkwestie aan de onderhandeltafel, niet in het minste omdat de zenders nu met Stievie hun eigen kalasjnikov achter de hand hebben. Maar het zegt veel over de onderhandelkunsten van Telenet als ze er zelfs niet in slagen om de openbare omroep aan boord te krijgen. Het zegt ook veel over de VRT, van wie je verwacht dat ze verplicht in dit soort projecten zouden moeten stappen.

opnames yelo tvAlleen de opnames met het gele oog kan je bekijken. Het is voor ons dan ook onduidelijk waarom al je opnames wél in de lijst staan.

De functie ‘opnames bekijken’ werkt bovendien, net als de rest van Yelo TV, alleen via een Telenetverbinding. Kijken via een mobiel 3G-netwerk gaat niet, zelfs niet met een King- of Kong-abo. Dat euvel verhelpen ligt ook niet meteen op de plank. Telenet kan onder de huidige omstandigheden al geen akkoorden afsluiten met de belangrijkste spelers. Ze krijgen het nu al warm als ze moeten denken aan hoeveel euro’s (of dollars van Liberty Global) ze nog eens op tafel moeten leggen bij een uitbreiding van die licentie.

Dit gaat u geld kosten

Toch is het nogal pijnlijk – zowel voor Telenet als voor mij – dat de meest voorkomende boodschap in de app een koele foutmelding is. “Sorry, Yelo TV heeft de rechten niet om deze opname uit te zenden. Bekijk ze via je Digicorder.”

geen rechten

De opnames worden bovendien niet via het lokale wifi-netwerk van je Digicorder zelf gehaald, wat heel wat bandbreedte op je Telemeter zou kunnen besparen. De streams komen blijkbaar van opnamebanden in Mechelen zelf, die de eind- en starturen zou overnemen van de opnames op jouw digicorder. Bij onze test viel de stream van een opname die we wél konden bekijken, nochtans regelmatig weg. “Technisch probleem met het verbinden naar de Digicorder”, klonk het dan. Maar… die streams kwamen toch uit Mechelen?

Enfin, we zouden het bijna vergeten: Telenet wil voor deze functie – en alleen hiervoor – in de toekomst geld aanrekenen. Inderdaad. Say whút? Laat die opnames dan maar in Mechelen. Alsof die maandelijkse royale bijdrage van 8,20 euro (pér digibox) nu al niet genoeg is…

Digitale televisie

De nieuwe interface van Yelo TV op je televisie zal volgens de kabelboer vanaf 3 april “gefaseerd” uitrollen. Wil je ervan gebruikmaken, dan moet je wel over de laatste HD Digicorder beschikken.

Klantenbedrog van het ergste soort

Telenet is niet beschaamd om nog eens 39 euro te vragen voor het omruilen van je huidige doos rommel – die niet eens jouw eigendom is en waar je nu al elke maand 8 euro voor betaalt. Daar ben je dan weer een halfjaartje zoet mee tot ze in Mechelen beslissen om weer een sneller model met een grotere harde schijf op de markt te brengen. Ka-fucking-ching. Klantenbedrog van het ergste soort.

Conclusie

Telenet moet dringend meer druk uitoefenen op de onderhandelingstafel. Een dergelijk product lanceren terwijl je belangrijkste nieuwe feature niet eens de zegen van Eén, Canvas, VTM en 2BE heeft gekregen? Écht not done.

Bovendien loopt het technisch nog te mank en schort het één en ander als Telenet hier effectief geld voor wil vragen.

De nieuwe apps werken wel soepel en dat is een heuse verbetering.

Toch zijn we het geldwolfgedrag van Telenet meer dan beu. Wil je het nieuwe Yelo-menu op je tv en heb je nog een oude digicorder? Dan betaal je 39 euro “omruilkost”. Nog méér geld vragen van trouwe klanten, die vroeg intekenden op digitale televisie, en juist daardoor met trage digidozen opgezadeld zitten? Shame on you… Die mensen verdienen net een extraatje.

13 maart 2013 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Telenet Yelo TV?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.