a

Chasse Patate, Studio Orka

Chasse Patate, Studio Orka

Theater Geel, rood, groen, bolletjes, wit... alle klassementsprijzen en elke ritoverwinning gaan naar Orka!

door Stijn Terrie

Hoeven we ze nog aan u voor te stellen? Studio Orka? Ja en neen… want waar je ook gaat op theatrale wegen, overal kom je wel ergens nieuwe fans tegen. In het stadspark van Hasselt horen we twee bevriende koppels tips uitwisselen voor voorstellingen. “We gingen gisteren kijken in Genk naar Studio Orka. Ik kende ze nog niet. Maar wat een fantastische voorstelling leverden die zeg!” “STudio Orka zeg je? En spelen die nog eens?” ‘Ja… maar ik denk dat de voorstellingen allemaal zijn uitverkocht”. “Jammer”.  Jammer is zeker en vast het juiste woord. Jammer voor het koppel die Chasse Patate zo (nog) niet te zien kreeg en jammer voor het koppel die de vorige producties heeft moeten missen. Want van Duikvlucht (we werden toen stiekem verliefd op Ruth Beeckmans) over Zoutloos (oprecht huilen in het kwadraat van het kwadraat) en Jacobsneus (enig!!) tot de Spreeuw (heerlijke bombast)… ze misten stuk voor stuk fan-tas-tische voorstellingen.

Met Chasse Patate pakt Studio Orka nog eens uit met locatietheater in open lucht. En wie Orka een beetje kent, weet dat er in alles zal worden afgeweken van het realistische. We nestelen ons op een tribune met zicht op Café-Friterie De Sportvriend. zo’n typisch volkse ontmoetingsplaats in een gemiddeld Vlaams boerendorp waar de kermis en de daarbij horende koers jaar na jaar voor hét ontegensprekelijk hoogtepunt zorgen bij de lokale bevolking. Maar vermoedelijk door de grote uittocht naar de steden waar het leven veel spannender lijkt te zijn is die koers en die kermis nog slechts een herinnering gebleven. Alice (een meer dan sublieme -wat zeggen we- formitastische Janne De Smet) en haar broer Jules (de immer fantastische Titus De Voogdt)  mijmeren er graag terug naar the good old days… The good old days waarin hun café nog niet dreigde weg te zakken in de grond waarop het ooit stevig verankerd stond. Meester Daan (Dominique -ik blijf in elk Orka stuk ontroerend grappig worstelen met broeken die van de kont af dreigen te schuiven- Van Malder) passeert er dagelijks na schooltijd en zo één keer per jaar komt gewezen wielerkampioen Van de Gehinste een beleefdheidsbezoekje brengen. Vandaag kwam Ulrike (Julie Delrue, check et gaste!!) even die honneurs waarnemen, de knappe dochter van Van de Gehinste omdat pa in ’t ziekenhuis ligt met 4 gebroken tenen. En hoe onschuldig het bezoek van Ulrike ook moge zijn, het zorgt voor de nodige spanningen in en rond café-Friterie De Sportvriend.

Alle typische Orka ingrediënten zijn aanwezig in deze fenomenale voorstelling. Heerlijke woordspelingen, grappige kolder voor de kleinste fans, wat interactie met het publiek, live muziek (wat een bombastisch en tegelijk bezwerend extraatje!), een vernuftige speelvloer, een vat ellendig straffe acteurs die verdomd veel herkenbaarheid uitstralen en een ontroerende ondertoon in een speelse voorstelling waardoor we (alweer!) met een serieuze krop in de keel en de tranen in de ogen die geheel terechte staande ovatie gaven in return voor zoveel fantastisch theater!

Chasse Patate is nog te zien op de Ruhrtriënnale van 26 augustus tot en met 5 september. Wij hopen voor u dat u nog wat vakantiedagen heeft staan want een verplaatsing naar Bottrop (bij Essen op zo’n 256 kilometer van Gent) is het minste wat je kan overhebben om Van Malder en co in het Duits te zien spelen. Tickets en info vind je hier

14 augustus 2016 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Chasse Patate, Studio Orka?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.