a

Gluren, Hoge Fronten/Lieke Benders

Gluren, Hoge Fronten/Lieke Benders

Theater Wij spelen een beetje van Man bijt Hond. Mogen we even binnenkomen?

door Stijn Terrie

Als er iets is waar ondergetekende normaal een gloeiende hekel aan heeft dan zijn het wel geleide wandelingen. Maar op een theaterfestival maken we al eens graag een uitzondering voor het bijzondere project van Lieke Benders en het Maastrichts collectief ‘Hoge Fronten’. Zij leiden je in ‘Gluren’ rond doorheen een gemiddeld Vlaams dorp. Een dorp waar de poes van Schouwburghofstraat 13 gekend is in heel de straat en waar er nogal wat Van Deuns wonen al dan niet in een recentelijk verbouwd boerenhof. Een dorp waarin de gevels er klassiek uitzien. Zoals de gevels er in elk Vlaams dorp uitzien. Maar achter die gevels gaat er vaak een sterker verhaal schuil dan we durven vermoeden.

Hoge Fronten trok voor Theater op de Markt op prospectie naar Stevoort, een kleine deelgemeente van Hasselt.  In 2007 telde het dorp exact 3765 inwoners, vermoedelijk zijn dat er nu al over de 4000. Althans dat vertelt onze audiogids ons op het toeristenbusje die ons van de Schouwburghofstraat naar de Oppenstraat brengt. De vertelsels aan boord lijken in weinig op de vertelsels die je normaal hoort op zo’n toeristenbusje. Maar net in de banaliteit van wat we bijleren schuilt de eenvoud van de trip waarin we straks 4 random gekozen huizen mogen bezoeken in Stevoort.

Nu ja… random gekozen… de prospectie van Hoge Fronten leverde 4 huizen op waar er meer dan een banaal verhaal schuil gaat achter de alledaagse gevels. Verhalen die nu eens verteld worden terwijl je je in de zetel ploft van de bewoners van het huis, dan weer gewoon staan uitgeschreven op honderden infoplaatjes bij de spullen in de woonkamer. Echt alles in het huis van Mia kreeg een infoplaatje van de afstandsbediening uit 2007 voor de televisie over de 6 Buonissimo magazines tot de luster met 8 contacten en slechts 7 lampen. Maar ook de unieke beeldjes die eigenlijk in elke woonkamer een andere achtergrond zouden prijsgeven. In de woonkamer van Ria staat dan weer bitter weinig, maar het verhaal achter deze gevel grijpt extreem zwaar naar de keel. Op 6 augustus 2008 om 16u stond de wereld er heel even stil… Sindsdien staat Stevoort jaar na jaar op exact het zelfde moment heel even stil. Die regenbui waar we ons net nog aan stoorden is sinds onze doortocht bij Ria nog banaler geworden dan alle banaliteiten samen.

We gaan hier uiteraard niet de hele wandeling spoilen, maar ook al zouden we dat doen, ieder beleeft alles ongetwijfeld op zijn of haar manier. Ieder individu ziet ongetwijfeld dingen die een ander individu niet zal hebben gezien. Die barst in de vaas bij Mia bijvoorbeeld… het was ons niet opgevallen. De 8 DVD’s naast haar DVD speler uit 2008 dan weer wel.

Wie Stevoort niet meer haalt, raden we echt aan om eens naar de site van Hogefronten te surfen, want waar ze ook hun Gluurkot opslaan de komende maanden, iets zegt ons dat er overal hartverwarmende verhalen te rapen vallen. Hartverwarmender zullen wandelingen nooit worden. Neem het ons vooral niet kwalijk als we ook straks uw woning binnengluren… het smaakt verdorie gewoon naar zoveel meer…

 

 

11 augustus 2016 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Gluren, Hoge Fronten/Lieke Benders?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.