a

La Dévorée, Compagnie Rasposo

La Dévorée, Compagnie Rasposo

Theater Een voorstelling om met de ogen te verslinden

door Stijn Terrie

Circus is dood! Lang leve het circus!! de familie Rasposo gaat al eventje niet meer door het leven onder de naam circus, maar laat als ‘Compagnie’ een betere vlag hun lading dekken. En ook al ligt de klemtoon in hun voorstellingen op de oldschool circuskunstjes, een fenomenale choreografie, een vrij morbide verhaal en een artistiek extraatje in de vorm van honden doen in tegenstelling tot de gemiddelde oldschool circussen de tent wel – en geheel terecht- vollopen.

Wij zagen de absolute avant-première van hun nieuwste voorstelling ‘La Dévorée’ waarin Marie Molliens, de dochter des huizes, samen met een reeks performers nu eens letterlijk dan weer figuurlijk balanceert op een dunne koord tussen circus en theater. ‘La Dévorée’ vertelt het verhaal van een circusmeisje die wordt aanbeden door een toegewijde fan. Maar wat als dat circusmeisje heel even niet van circusmeisje hoort te spelen… Wie of wat gaat er dan schuil onder die tutu en dat laagje talkpoeder?

De voorstelling begint vrij traag… mede door de Vlaamse burger die het toch o zo lastig heeft om bil aan bil te gaan zitten met een wildvreemde… (Als je dacht dat ze in Hasselt traag praten, dan heb je die mensen nog geen circusbanken zien innemen). De zoveelste opvoering van de tollende vrouw vastgebonden aan een koord via de voet, arm en -geeuw- zelfs nek doet niet meteen het beste vermoeden… Maar het wordt allemaal muzikaal kracht bijgezet door een fantastische band en een heel theatrale circus Don Juan die net als ons niet echt warm loopt voor dergelijke kunstjes… tenzij hij ze zelf uitvoert. Wanneer die Don Juan gelukkige vrij snel letterlijk het vuur aan de lont steekt, gaat de voorstelling dertig versnellingen hoger. De live-muziek wordt nog bombastischer en diverser en de klassieke circuskunstjes krijgen een veel theatraler tintje, om nog maar te zwijgen over de Matrix-achtige intermezzo’s om decorwissels in te passen.

La Dévorée is overduidelijk een voorstelling die van heel diep komt en dat zie je vooral aan de overgave waarmee de hele voorstelling wordt gebracht. De dames, de heren, de honden én de band vallen niet één keer uit hun rol en het spektakel op een meter of 7 boven de grond neemt naarmate de voorstelling vordert steeds indrukwekkender proporties aan. Het banale begin met een klein hondje dat op commando gaat rollen, krijgt echt betekenis en zo durven we achteraf zelfs stellen dat het trage begin allemaal met een reden werd gebracht…

Rasposo speelde voor een vol huis en dat is geheel terecht maar tegelijk heel spijtig. Want op onze weg terug richting hotel zagen wij honderden Hasseltse nitwits Pokémons jagen… Hadden er nog kaartjes beschikbaar geweest die avond ik had ze graag allemaal wat cultuur bijgebracht, want laat ons honderd procent duidelijk wezen: geen Pokémon kan tippen aan een circusartiest! Merci Rasposo! Merci Theater op de Markt

Theater op de Markt loopt van 11 tot en met 14 augustus. Tickets en info: www.theateropdemarkt.be

Foto: www.rasposo.net

 

10 augustus 2016 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over La Dévorée, Compagnie Rasposo?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.