a

Les Soeurs, Withwit

Les Soeurs, Withwit

Theater De poppen gaan aan het dansen

door Stijn Terrie

“In een grote installatie vol verfrissende details ontstaat een woordeloos spel rond kwetsbaarheid, afhankelijkheid en emoties. Samen met het publiek ontdekken de poppen van Withwit vzw zichzelf, elkaar en de wereld rondom hen.” De werftekst in het programmaboekje van Theater op de Markt spoilt op het eerste zicht een klein beetje veel maar tegelijk weet je vooraf van een dergelijk beeldende voorstelling dat je vooral persoonlijk de nodige linken met het leven gaat leggen.

Withwit bouwde een extreem eenvoudige doch adembenemende constructie met plankjes en plantjes. In het hart van die eenvoudige constructie huist dan weer een weinig eenvoudig netwerk van touwtjes en koorden. Touwtjes en koorden die eens je ze een beetje manipuleert zorgen voor het tot leven wekken van de twee gigantische zussen uit hout. “Mama leven die poppen echt?” hoorden we een verwonderd kindje stamelen… de mama zweeg bewust. Een heerlijk familiaal tafereel tijdens een voorstelling die zelfs bovengetekende 35-jarige kinderloze blogger stil kreeg. Want ook al weten we maar al te goed het antwoord op de vraag van het kindje… het tafereeltje illustreerde perfect de essentie en de kracht van deze voorstelling ‘Les Soeurs. De ‘acteurs’ slagen er heerlijk mooi in om zeer mooi gemaakte poppen een ziel te geven waardoor het stiekem geen poppen meer zijn.

Bij dergelijke voorstellingen ontbreekt het vaak aan verhaal om zo de aandacht te houden bij de verfijndheid waarmee de hoofdrolspelers werden ontwikkeld. Niet zo bij Withwit… al moet je voor het verhaal niet hopen op een eenzijdige synopsis van de makers zelf. Het verhaal en de linken hoor je gewoon zelf te interpreteren. Waarom wordt dat grappige plantje door het decor gesleurd op een vreemde bezwerende soundscape? Waar bevinden de zusjes zich eigenlijk? En waarom gaan ze aan het dansen? Steeds wederkerende vragen met al naargelang u uw gedachten de vrije loop laat vermoedelijk tientallen verschillende antwoorden. Antwoorden die in je eigen hoofdje een verhaal zullen vormen.

Op 15 januari 2016 kreeg WIThWIT – na een eerste gefragmenteerde repetitieperiode – eindelijk het heuglijke nieuws dat Les Soeurs de steun van de Vlaamse Overheid krijgt. Dankzij de projectsubsidies konden de makers de voorstelling verder uitdiepen, tijdens een nieuwe werkperiode deze zomer. Mocht u zich dus afvragen wat er met een deel van uw belastingsgeld gebeurt… Les Soeurs is het heerlijk mooie antwoord. Gaat ze ééndezer zeker eens zien, u zal ontdekken dat uw geld een serieus mooie intrest heeft opgebracht! Info en speeldata vind je hier. 

14 augustus 2016 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Les Soeurs, Withwit?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.