a

Pakman, Post uit Hessdalen

Pakman, Post uit Hessdalen

Theater Jongleren als ware de mens een arcademachine

door Stijn Terrie

We horen het vader en moeder nog steeds herhalen in onze studententijd: “maak maar dadde nog wa studeert manneke, of ge moogt straks gods ganse dagen dozen staan plooien in ’t fabriek”… Niet dat we meteen naar onze bureau stoven bij die gevleugelde woorden, maar ’t hielp wel om onze neus was dieper in de boeken te stoppen. Met ‘Pakman’ van compagnie Post uit Hessdalen beleefden we op Theater op de Markt even een déjà-vu moment.

We zien in een woordeloze voorstelling van om en bij de 20 minuten een jongeman dozen op een transportband zetten. Tussendoor mag hij zijn boterhammetjes opeten, een tasje koffie drinken, een beetje opschuiven voor een collega die ook wat eten meekreeg van vrouwlief en jongleren met kaatsballen. Kaatsballen… er bestaat geen betere manier om de regelmaat van handelingen in een fabriek mee uit te vergroten. Het tempo waaraan de bal wordt geworpen en de richting waarnaar wordt gesmeten doen de jongleur bewegen als een robot. En omdat time money is gaat het tempo snel omhoog. De klank van de kaatsballen wordt extra kracht bijgezet door drummer Frederik Meulenyzer die voor het hilarische hoogtepunt in de voorstelling zorgt wanneer zijn brooddoos opengaat. De manier waarop jongleur Stijn Grupping dan weer gestalte geeft aan een fabrieksarbeider die geen millimeter afwijkt van de gedrilde handelingen die hij zich in de fabriek eigen maakte, is dan weer fenomenaal, zeker als je weet dat zijn kunstjes best wel veel concentratie vergen waardoor het theatrale wel eens ondergeschikt zou durven worden. Maar Grupping is een rasartiest. Hij heeft er ook de perfecte tronie voor, inclusief foute porno-snor.

Grupping en Meulyzer bewijzen met Pakman dat er eigenlijk niet veel meer nodig is dan een creatieve omgeving om een circuskunstje tot theater te verheven. De vrachtwagen waarin de hele voorstelling -inclusief publiek- zich afspeelt is in tegenstelling tot de dozen waarop het publiek mag gaan zitten verre van leeg. Alweer een straffe Belgische productie die de grenzen van circus en theater mooi aftast.

Pakman speelt nog op vrijdag, zaterdag en zondag op Theater op de Markt om 14u, 15u30 en 17u.  Naast de vrachtwagen van Post uit Hessdalen staat de opblaasbare constructie ‘Curve’ van Schweigman & het Houten huis. Voor slechts 3 euro kan je 35 minuten lang heerlijk zen worden in de magische wereld van de Nederlanders. Doen! Echt doen!

 

11 augustus 2016 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Pakman, Post uit Hessdalen?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.