a

11.22.63

11.22.63

Tv The future is uncertain but the past is always near

door Stijn Terrie

11.22.63, gebaseerd op de bestseller van Stephen King, duikt in de onvoorspelbare duisternis van de American Dream. James Franco speelt Jake Epping, een leraar aan een middelbare school, die zijn leven betekenis wil geven. Aangemoedigd door zijn terminaal zieke vriend (Chris Cooper), reist Jake terug in de tijd naar het Texas van 1960, om de moord op president John F. Kennedy te voorkomen. Jake probeert de mysteries rond de vermeende moordenaar Lee Harvey Oswald te ontrafelen, maar niet alleen Oswald vormt een bedreiging voor zijn missie: ook een mooie bibliothecaresse die zijn hart steelt… én het verleden zelf, dat niet veranderd wil worden.

James Franco staat zowel voor als achter de lens van deze vrij boeiende mini-serie en dat vertaalt zich vooral in vrij vlak acteerwerk van Franco zelf. En dan drukken we ons nog vrij eufemistisch uit. Maar het idee en het handje vol nevenpersonages maakt veel goed.  Dat elke aflevering op z’n Amerikaans eindigt met een teasende cliffhanger hoor je er bij te nemen, bedenkers van dergelijk series moeten nu éénmaal ook daar straf uit de hoek komen willen ze niet roemloos verdwijnen in de hoop series die we op ons afgevuurd krijgen.

Wie de jaren ’60 meemaakte zal met een nostalgische broek vol goesting elke minuut verslinden, maar ook wie net als ons pas begin jaren ’80 het levenslicht zagen, kan je horen kirren van plezier… Al was het maar omdat we onze eigen grootvaders, grootmoeders en ouders proberen te plaatsen in de tijdsgeest.

En dan is er nog eens het paar dozijn aan oldtimers waarin de personages zich verplaatsen. Het lijkt wel alsof Cuba dienst deed als draaioord…

En last but not least: J.J. Abrams is als executive producer terug van nog nooit echt weggeweest.

22 november 2016 | reageer


Score

*****
cover 11.22.63

Wat is jouw mening over 11.22.63?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.