a

Boardwalk Empire, seizoen 1

Boardwalk Empire, seizoen 1

Tv Wees Canvas voor en haal de reeks vanaf 26/01 in huis op DVD!

door Stijn Terrie

Er zijn zo momenten in het leven waarbij wij van DeMening.be in de hoogste vorm van opwinding kunnen geraken zonder ook maar één schaarsgeklede vrouw te zien. De release van Twin Peaks op DVD destijds was zo’n moment.

Maar de woorden van een bekend festivalorganisator indachtig ‘Yesterdag is History, Today is a gift, Tomorrow is Mystery’ blikken wij niet enkel graag terug op ’t verleden, maar kijken wij ook graag vooruit. En zonet werd ons een nieuw moment gegund van absolute opwinding, getiteld: ‘Boardwalk Empire’

De reeks loopt al eventjes op de Nederlandse televisie, maar chauvinistisch als we zijn, wachtten wij de Vlaamse dvd-release af om onze bewondering erover uit te spreken.

Boardwalk Empire is gebaseerd op de roman Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City van Nelson Johnson. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de 20ste eeuw in Atlantic City. Deze toeristische trekpleister groeit dankzij de drooglegging in geen tijd uit tot de bakermat van de illegale handel in alcohol.

Drooglegging? Noem het de tijd waarin conservatief Amerika geloofde dat het de duivel kon uitdrijven door mensen te verbieden om alcohol te verhandelen. Want Alcohol werd gezien als de grootste vijand van een gelukkig gezinsleven waarin de sigaret het perfecte extraatje was bij een heerlijk avondmaal.

Slechts weinig kijkers zullen zich iets herinneren van de drooglegging, maar Terence Winter slaagt er op een verbluffende wijze in om de jaren ’20 te laten herleven in een reeks dat bolstaat van historische waarde (Drooglegging, stemrecht voor vrouwen, het ontstaan van de Klu Klux Klan, de opmars van Al Capone, de eeuwige machtstrijd tussen democraten en republikeinen…

Aan de vooravond van de Drooglegging beseft de penningmeester van Atlantic City, Enoch “Nucky” Thompson (magistraal vertolkt door Steve Buscemi) als geen ander dat er een enorm economisch succes schuilt in de illegale handel van alcohol. De volksdemagoog leeft een dubbelleven als gangster die zonder problemen over de lijken van zijn grootste fans gaat. De vraag is echter hoe serieus Nucky zijn rivalen weet in te schatten en of diepmenselijke driften (lees: gevoelens voor een meisje van lage sociale komaf) hem uit zijn lood kunnen slaan.

Het is heel moeilijk om niet te verwijzen naar series als Mad Men en The Sopranos en toch hoort deze Boardwalk Empire apart gewaardeerd te worden.

Maar als we dan toch één waarschuwing mogen meegeven, naast het feit dat de reeks een enorm verslavend effect heeft: laat de extra’s voor wat ze zijn. Wij zijn sowieso al nooit fan geweest van die extra’s op een dvd. Maar wie zich toch waagt aan de extra ‘Creating the Boardwalk’ zal tijdens de reeks waarschijnlijk een stuk minder gefascineerd zijn door het decor en laat net daar één van de sterktes schuilgaan achter Boardwalk Empire. Een verwittigd man is er tien waard, vrouwen hebben hier helaas slechts weinig te zeggen, Capiche??

24 januari 2012 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Boardwalk Empire, seizoen 1?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.