a

Fortitude

Fortitude

Tv Niks ontbindt in Poolgebied

door Stijn Terrie

Fortitude is een unieke plek op aarde: een snelgroeiend grensstadje in het wilde en onontgonnen landschap van het verre noorden. Sheriff Dan Anderssen (Richard Dormer) voert er een reddingsteam van wereldklasse aan, maar ineens wordt hij geconfronteerd met de schokkende moord op een prominent lid van de gemeenschap. Daarop moet hij samenwerken met detective Eugene Morton (Stanley Tucci), een Britse specialist in moordzaken die zojuist is ingevlogen. Terwijl ze naar de moordenaar zoeken, vinden beide agenten genoeg redenen om elkaar te verdenken en te wantrouwen. En dan blijkt ook nog eens dat de eerste moord niet de laatste zal zijn…

De lijn tussen gemeentebelangen en eigen belangen is flinterdun in Fortitude. Een toeristische attractie als een groots opgevat ijshotel zou wel eens de toekomst terug wat kleur kunnen geven in een gemeenschap waar de lokale mijn niet eeuwig voor economische hoogdagen zal blijven zorgen. Maar wat als er plots archeologische vondsten bouwplannen in de weg staan en wat locals geld ruiken bij het bergen én verkopen van die vondsten… Wie handelt er straks nog in functie van de gemeenschap en wie in functie van de eigen portemonnee?

Fortitude is spannende televisie gebracht door een paar dragende karakterkoppen en een klein dozijn verrassende figuren. Er is de megalomane gouverneur. Er is de jaloerse bazerige cherrif. Er is de dronken gepensioneerde betweter. Er is de overspelige echtgenoot. Er is de buitenlandse moeial. Er is de wetenschapper vol groen achter de oren. Er is de femme fatale. Er is het zieke kind en de overbezorgde moeder. En er zijn ijsberen, dassen, mammoeten en heel wat zaken uit het verleden die al jaren liggen te popelen om weer onder de aandacht te mogen komen.

Tergend traag, maar tegelijk extreem boeiend komen we aflevering na aflevering dichter bij de waarheid achter de gruwelijke moord op Charlie Stoddardt die met één penneveeg het geplande ijshotel moieteloos had kunnen doen smelten als sneeuw voor de zon.

Fortitude was in het najaar van 2015 te zien op Canvas. Goed nieuws voor wie de reeks miste, want seizoen 1 is nu ook te koop op DVD.  

9 februari 2016 | reageer


Score

*****
cover Fortitude

Dvd-box uit bij
Warner Bros

Wat is jouw mening over Fortitude?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.