a

Gotham, seizoen 1

Gotham, seizoen 1

Tv Batman voor beginners

door Stijn Terrie

In Gotham volgen we detective Gordon (Ben McKenzie) en zijn partner Harvey Bullock (Donal Logue) wanneer ze de moord op Thomas en Martha Wayne proberen op te lossen. Tijdens het onderzoek ontmoet Gordon de zoon van het echtpaar, Bruce Wayne, en moet hij de confrontatie aangaan met de imposante gangleider Fish Mooney (Jada Pinkett Smith). Gordon ontmoet ook andere figuren die later de meest beruchte en terugkerende schurken van DC Comics zullen worden, zoals de toekomstige Catwoman (Camren Bicondova) en The Penguin (Robin Lord Taylor).

De reeks begint slaapverwekkend met de heel pover in beeld gebrachte moord op de Waynes en een machtstrijd tussen Gordon en zijn partner Harvey. Gordon wil alles volgens het boekje doen, terwijl Harvey al jaren beseft dat er af en toe eens buiten de lijntjes hoort te worden gekleurd om de grootste bandieten echt pijn te doen. In een stad waar corruptie hoogdagen viert, niet meer dan logisch. Even dreigen we na het eerste kwartier al af te haken, ware het niet dat we stiekem benieuwd waren naar de ontwikkelingen waarvoor we geteased werden. Want hoe zou Catwoman straks via de grote poort in het verhaal belanden en wanneer zou The Penguin beslissen om vanonder de vleugels van Fish te komen en er mee dreigen de macht over de stad over te nemen.

Het zijn ontwikkelingen die aflevering na aflevering sterker en sterker worden ingeblikt als rode draad doorheen een reeks die je eigenlijk ook makkelijk aflevering per aflevering kunt bekijken in niet chronologische volgorde. Zowel McKenzie als Logue groeien in hun rol naarmate de reeks vordert en na aflevering 4 (de aflevering met de ballonmoorden) waren we eindelijk ook verkocht. Een ideaal moment als je weet dat seizoen 1 uit 22 afleveringen bestaat.  Lots of credits to Robin Lord Taylor die misschien wel nog de boeiendste rol van allemaal vertolkt als The Pengiun.

Neen de reeks haalt nooit het niveau van pakweg The Dark Knight en The Dark Knight Rises. Daarvoor is de reeks veel te luchtig als je ’t ons vraagt. Maar de fans van Batman zullen zeker net als ons Gotham weten te appreciëren.

2 september 2015 | reageer


Score

*****
cover Gotham, seizoen 1

Wat is jouw mening over Gotham, seizoen 1?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.