a

Het Goddelijke Monster, Eén

Het Goddelijke Monster, Eén

Tv Heerlijke televisie! Prachtig nieuw taaltje!

door Stijn Terrie

‘Waaaaaaaaw!!’ het eerste wat in ons opkwam na de eerste aflevering van Het Goddelijke monster, een tiendelige familiesaga gebaseerd op de roemruchte Monstertrilogie van Tom Lanoye. Het goddelijke monster toont de ondergang van een machtig Vlaams ondernemersgeslacht in een land dat na een lange reeks schandalen in een diepe crisis verzeild is geraakt.

De aanleiding is een jachtongeluk waarbij het hoofdpersonage, Katrien Deschryver, haar man doodt. Ongewild geeft ze daarmee het startschot voor een reeks tragikomische ontwikkelingen die haar familie meezuigt in een onontkoombare neerwaartse spiraal.

De eerste aflevering was alvast een schot in de roos. Heerlijk surrealisme, een gezond streepje humor (hilarisch die Franse gendarmes in hun combi op weg naar dé Vlaanders.) en heel wat heerlijke ingrediënten om er een boeiend kijkstuk van te maken. De dialogen in de jachtscène mogen dan heel wat controverse hebben losgeweekt betreffende het al dan niet correcte West-Vlaams. Wij keken dieper en genoten van het soort bekvechten waar veel hedendaagse koppels misschien wel eens stukje herkenbaarheid in vinden. Heerlijke jachtoutfit ook van Joke De Vynck.

We waanden ons zowaar een beetje in een film van de gebroeders Coen. Of hoe je slapstick weet te verwerken in een dramatisch verhaal.

En alsof het nog niet genoeg was werden we Kubric gewijs nog eens ondergedompeld in een surrealistisch droombeeld met heel wat Twin Peaks allures (de televisiescène helemaal op het einde)

U zult de vergelijkingen misschien allemaal zwaar overdreven vinden, maar wij durven met de hand op het hart stellen dat dit gewaagd stukje verfilming van een boek naar meer smaakt. Naar veel meer. We zijn er dan ook nu al van overtuigd dat deze reeks na aflevering tien de nodige kult zal veroorzaakt hebben. Kult? We like!

Dus laat wortelliefhebbend Vlaanderen maar doorbomen op het ondergeschikt taaltje die de acteurs schijnen te brabbelen. Wij zijn nu al fan van tante Marja de Schryver die eur Keptje Steven moet bellen in het bijzijn van eur zusters.  Wij zijn nu al fan van het spannend broekske van Joke (godverdomme Johan, wa zimme widder zaloeske bokk’n, he zie hie e dikk’n sjansoar wit je’t?) en wij zijn nu al fan van de veroorzaakte suspens.

7 september 2011 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Het Goddelijke Monster, Eén?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.