a

Homeland, 2BE

Homeland, 2BE

Tv De beste dramaserie in jaren

door Stijn Terrie

Homeland is intelligent, dramatisch, emotioneel en zet je elke aflevering weer op het puntje van je stoel. Kortom: het is alles wat je verlangt van een geslaagde dramaserie. Het mag dan ook niet verbazen dat dit zonder enige twijfel het beste televisiedrama in jaren is.

Nicholas Brody, een Amerikaanse marinesergeant, wordt na jarenlange foltering gered uit een donker hol van een terroristische organisatie. Hij wordt thuis ontvangen als een ware oorlogsheld. Carrie Mathison, een gewiekste CIA-agente, krijgt op datzelfde moment tijdens een operatie in Irak te horen dat een Amerikaanse gevangene zich heeft bekeerd tot Al-Qaeda.

Carrie legt al snel de link met Nicholas Brody, die met vallen en opstaan leert omgaan met zijn nieuwe functie als rolmodel. Bewijzen zoeken tegen Brody blijkt uiteraard moeilijker dan gedacht. Gelukkig werkt Carrie zonder schroom “off the grid” en werkt ze niet altijd volgens het boekje.

Over het hele eerste seizoen geeft het verhaal zichzelf op een gestaag tempo prijs. Elke aflevering krijg je weer een nieuw stukje van de grote puzzel en net wanneer je dacht dat alle puzzelstukken in elkaar lagen, wordt het geheel weer helemaal door elkaar geschud.

homeland-saul
Danny Verbiest… euh Mandy Patinkin in de rol van Saul, de overste van Carrie Mathison.

Dat verhaal blijft bovendien heel gemakkelijk aan je kleven. Het emotioneel onstabiele hoofdpersonage Carrie Mathison wordt fantastisch vertolkt door Claire Danes, in haar pre-Homelandtijdperk nog een onbeminde actrice. Ze wekt al snel het nodige medelijden op én de ergernis die bij de kijker ontstaat door het ongeloof van haar collega’s is groot.

Homeland is nooit voorspelbaar en de serie gaat werkelijk op geen enkel moment vervelen. Uiteindelijk slagen de makers erin dat je zelfs sommige hoofdpersonages begint te wantrouwen.

De serie doet weliswaar een beetje denken aan 24, die andere serie over antiterrorisme. Dat mag niet verbazen, want toenmalig executive producer Howard Gordon heeft ook hier flink wat touwtjes in handen. Toch is het niveauverschil immens. Terwijl die serie met Jack Bauer overloopt van de overdreven actie- en plotwendingen, blijft Homeland altijd aan de subtiele kant. Dat maakt van deze serie een geloofwaardige strijd tegen het terrorisme in het post-9/11-tijdperk.

Ik kan Homeland niet genoeg aanbevelen, simpelweg omdat het lang geleden is dat we nog zo genoten hebben van een dergelijke reeks. Gewoon kijken.

12 januari 2013 | reageer


Score

*****
cover Homeland, 2BE

Zender
2BE

Uitzending
Maandag om 22u20

Met
Claire Danes, Damian Lewis, Morena Baccarin

Wat is jouw mening over Homeland, 2BE?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.