a

Mijn man kan dat, VT4

Mijn man kan dat, VT4

Tv Spelprogramma met een zwaar flop-potentiëel

door Stijn Terrie

U kent het ongetwijfeld: op een doordeweekse maandag in de zetel hangen na net met moeder de vrouw naar Thuis te hebben moeten kijken om dan in ’t wilde weg te beginnen zappen om uiteindelijk nergens uit te komen. Die nergens mag je bij ons echt wel letterlijk nemen, want wij zagen als bij toeval gisteren een volledige (!!) aflevering van het nieuwe VT4 programma ‘Mijn man kan dat’ met Véronique De Kock en Hans Otten. Vandaag schieten woorden ons letterlijk te kort om dit ontzettend zwak format te gaan omschrijven.

Over het concept is al veel inkt gevloeid: men neme vier vrouwen en zette hen aan een pokertafel. Men plaatse achter hen hun respectievelijke venten in een totaal overbodige glazen koker en men schotele de vrouwen vervolgens enkele stellingen voor genre: mijn man kan x aantal keer pompen, mijn man kan x aantal keer optrekken aan een turntoestel, mijn man kan x aantal keer klaarkomen na elkaar… Daarop mogen de vrouwen gaan inzetten, waarbij de man wiens vrouw het hoogst wist in te zetten de opdracht mag gaan uitvoeren. Doel: 10.000 euro voor het koppel die de finale wint.

Het spel zelf is een verschrikkelijke ‘live-show’ geworden die ten gepaste tijde wordt verstoord met filmpjes waarin Hans Otten de straat op trekt of arm Vlaanderen weet te betrekken in de goedkope montages. De filmpjes zijn verre van grappig en geven duidelijk te kennen dat er budgettair vooral werd ingezet op de Nederlandse studio waar alles wordt opgenomen. Meteen storende factor elvendertig in het programma: als een man de leeftijd van 10 wild vreemde vrouwen moet raden op de Vlaamse televisie dan steekt het zwaar tegen als alle tien de dames zich zelf voorstellen in het plat Hollands. Maar goed, noem dit gerust muggezifterij.

Het spontane waarmee Otten ons destijds wist te bekoren (The Block als absolute hoogtepunt, echt waar) is zwaar zoek bij de man die als we ’t hem eerlijk zouden vragen waarschijnlijk zal antwoorden met ‘it’s all about the money’. We zijn al blij dat ze mijn natte droom Hanne Troonbeecks niet wisten te casten als sidekick, maar de rondingen van Véronique De Kock nog eens een kans gaven op tv.  Zij straalt nu éénmaal meer dommigheid uit dan een blik erwtjes en worteltjes dat net een examen fysica krijgt voorgeschoteld.

Mijn man kan dat hangt als los zand aan elkaar en de reclame-onderbrekingen maken het nog makkelijker om halverwege door te zappen naar (n)iets anders. De zware investeringen in de studio (al die bombast, het lijkt wel een concert van Lady GaGa) zullen op ’t einde van de rit vermoedelijk wel doorwegen, maar kunnen nog steeds verkast worden aan lokale entertainers die hun animatiebedrijfje trachten uit te bouwen.

Mijn man kan dat is puur voer voor persiflage-makers. Wij zien nu al vrouwen met het strijkijzer of de stofzuiger in de hand in ‘mijn vrouw kan dat’ om nog maar te zwijgen over het beeld waarin Samson honderd keer ‘Mijnheer van Veel-luizen’ correct tracht uit te spreken in twee minuten tijd tijdens ‘mijn hond kan dat’

Of we ook positief kunnen zijn over dit programma? Zeer zeker: proficiat aan de makers ervan want het moet niet evident geweest zijn om voldoende koppels overtuigd te krijgen om deel te nemen aan dit ronduit zwak televisieformat. Nog meer positivisme? Dankzij ‘mijn man kan dat’ heb ik weer een vrijgeleide om volgende week een pintje te gaan pakken met mijn maten na het werk. Want geef toe? Wie blijft hier nu voor thuis?

26 april 2011 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Mijn man kan dat, VT4?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.