a

Terra Nova

Terra Nova

Tv Jurrasic Park heruitgevonden

door Stijn Terrie

Op 12 december werd op 2Be de nieuwe prestigieuze Amerikaanse serie ‘Terra Nova’ gelanceerd. Een futuristische reeks met heel wat prehistorische invloeden. Hoe contradictorisch kan een serie zijn?

Terra Nova speelt zich af in het jaar 2149, wanneer al het leven op de planeet Aarde wordt bedreigd met uitsterven. Wetenschappers hebben na lang zoeken een deur geopend waardoor het mogelijk is om aan tijdreizen te doen. Vreemdgenoeg geeft de deur vooralsnog uit op een tijd waarin dinosaurussen geen koekjes waren maar immense vleesetende wezens.  De familie Shannon (vader Jim, zijn vrouw Elisabeth en hun drie kinderen Josh, Maddy en Zoe) worden geselecteerd voor de tiende bedevaart van kolonisten naar Terra Nova, de eerste menselijke kolonie op de andere kant van de tijdelijke doorgang.

Het is te zeggen, niet heel de familie werd hartelijk uitgenodigd op deze bedevaart. Vader Jim die eigenlijk een straf hoort uit te zitten in de gevangenis maar daar miraculeus weet te ontsnappen en jongste dochter Zoe die eigenlijk illegaal is vanwege de geboortebeperking, moeten hun tocht naar Terra Nova zelf geregeld zien te krijgen. Twee leuke gegevens die eigenlijk best wel wat langer in beeld gebracht mochten worden, maar het was de makers blijkbaar niet te doen om dit interessant gegeven in het verhaal.

Hen werd opgedragen om de hele familie zo snel mogelijk in die nieuwe wereld te krijgen alwaar zij van het ene avontuur in het andere kunnen vallen. Van de inwoners van Terra Nova wordt verondersteld dat zij zo snel mogelijk een nieuwe wereld creëeren. Niet gemakkelijk als je weet dat ze daar in een tweestrijd zitten met de ‘Sixers’ een bende uitgestotenen die zich gewapend het recht toe eigenen om op eigen houtje een andere beschaving op te starten in de buurt van Terra Nova.

Wij moesten twee afleveringen lang toch wel heel erg vaak terugdenken aan Lost. Een ietwat gelijke setting (een groot onontgonnen eiland met een veilige zone waar toch overal gevaar dreigt.) En de tweestrijd tussen de goeden en de slechten (al bleek al gauw dat de rollen hier wel eens zouden kunnen omdraaien doorheen de reeks) doet ons gevaarlijk veel denken aan de strijd tussen zij die net op het eiland neerstortten en ‘The Others’. En in de plaats van gevaarlijk dodelijke zwarte wolken en reuze ijsberen, schuilt het gevaar in Terra Nova in de struiken in de vorm van een aantal niet zo vredelievende dinosaurussen.

Terra Nova gaat waarschijnlijk een stuk sneller dan Lost destijds, toch missen wij enige vorm van sympathie voor de hoofdrolspelers. Iedereen was meteen fan van Kate, Jack, Sawyer, Hugo en co… wij betwijfelen het sterk dat ook Jim, Elizabeth en de kids op zoveel sympathie mogen rekenen. Al geven we hen voorlopig nog het voordeel van de twijfel. Op voorwaarde dat ze hun overacting aan de kant schuiven en een beetje eigenheid in hun typetjes gaan steken, want op dit moment is het één grote Amerikaanse kakofonie aan emoties en clichés.

Volgende week opnieuw op post… daarna hoort u te beslissen… kraken? …of smaken?

13 december 2011 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Terra Nova?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.