a

The Knick

The Knick

Tv U zult dit jaar 'Knicks' beter zien

door Stijn Terrie

Waarschuwing: de volgende serie is niet geschikt voor mensen die proberen af te kikken (heb je ‘m?) van hun binge-kijken verslaving. The Knick is écht zo goed als iedereen beweert. Meer nog, The Knick, seizoen 1 is vermoedelijk het beste wat we de laatste jaren ooit zagen.

Een Amerikaans ziekenhuis anno 1900, rassenhaat, seksisme en seksuele intriges. Meer (nu ja meer…) heeft seizoen 1 van The Knick niet nodig om tegelijk straf, verbluffend, brandend actueel én vernieuwend te zijn. Wij nestelden ons aanvankelijk in de zetel met een boterham en een koffie. Wisten wij toen veel dat Steven Soderbergh ons al meteen naar de keel zou grijpen met een fijntjes verfilmde chirurgische ingreep op leven en dood bij een hoogzwangere vrouw. De keizersnede moest nog worden uitgevonden en opereren gebeurde zo steriel mogelijk volgens de waarden en normen van die tijd. Liters bloed en wat ingewanden worden je deel nog voor je één wordt met één van de vele personages in de reeks. Van een opener gesproken. We lieten boterham en koffie voor wat ze waren en gaven ons over aan 10 keer 48 minuten staren met open mond.

Want wat volgt is meer dan ER, House, Grey’s Anatomy, Nurse Jackie en Chicago Hope te samen. Wat volgt is een rollercoaster aan emoties, intriges, malafide praktijken en heerlijke cinematografische beelden die ons meermaals net geen orgasme bezorgden. En het werd al tot in den treure geschreven, maar we onderschrijven het gaarne: Clive Owen speelt de rol van zijn leven als Dr. Thackery.

Het verhaal? Simpel:  Dr. Thackery krijgt na de dood van zijn leermeester vrij onverwacht de medische leiding in handen van een hospitaal dat financieel geleid wordt door de rijke familie Robertson. Dochter Cornelia (Juliet -ze kan ons krijgen- Rylance) is de goedheid zelve en kan haar vader overtuigen om de zwarte chirurg Algernon Edwards (voortreffelijke André Holland) in dienst te nemen. Niet evident in een ziekenhuis waar de zwarten voorheen alleen maar lakens wasten in de kelder en waar de patiënten zo goed als allemaal racistische symptomen vertonen, welke hun ziekte ook moge zijn. Alleen op cocaïne lijkt Thackery het helse ritme in zijn hospitaal ‘The Knick’ te kunnen bijbenen.

10 afleveringen van 48 minuten nodigen uit om te gaan binge-kijken. Maar ’t is vooral de creativiteit in combinatie met een heerlijke soundtrack, de verbluffende dialogen en de fenomenale vertolkingen die The Knick naar de prijzen zal leiden. Cause make no mistake… deze reeks zal nog overladen worden van de prijzen.

13 september 2015 | reageer


Score

*****
cover The Knick

Wat is jouw mening over The Knick?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.