a

Vinyl, seizoen 1

Vinyl, seizoen 1

Tv We switch on Vinyl and hocus-pocus, an erection in our pants and we did not even had to focus.

door Stijn Terrie

Wat gebeurt er als je Martin Scorsese, Mick Jagger en Terence Winter samen een lijn coke laat snuiven? Schone dingen! Fenomenale dingen! Waanzinnige dingen! Men zegge het voort! Want seizoen 1 van Vinyl is alle rollercoasters van Orlando samengesmolten in één extreme constructie waarop je aan een rotvaart van de ene G-kracht naar de andere wordt gezogen.

Seizoen 1 van Vinyl is een muzikale trip door het Amerikaanse muzieklandschap in de jaren ’70 gezien door de ogen van Richie Finestra (Karakterkop Bobby Cannavale). Kilo’s coke, liters Scotch, sloten champagne en zeeën vol orgasmes vormen de constante bij zowat alle hoofdrolspelers. Dat Mick Jagger een serieuze hand in de productie had, doet ons vermoeden dat de hele reeks nog eens extreem dicht bij de werkelijkheid aanleunt ook.

Niet 1 aflevering van dit eerste seizoen stelde teleur. Het vuurwerk tussen Cannavale en Olivia Wilde (in 2009 nog de meer dan terechte nummer 1 in de Maxim Hotlist 100) zorgt voor een klassiek verhaallijntje, maar het is vooral het geheel aan intriges en valsheid in de muzieksector waar alles bij zowat iedereen behalve Richie hoort te draaien rond geld dat het seizoen extreem boeiend maakt. Meteen na de vertoning van de pilot in Amerika besloot HBO groen licht te geven voor het inblikken van een tweede seizoen, maar op ’t moment dat Winter zich terugtrok, haalde HBO ook meteen de stekker uit die plannen. Jammer en tegelijk ook weer niet, want straffer had dan dit eerste seizoen had het nooit kunnen worden.

Een must-see voor iedereen die de muzikale jaren ’70 bewust heeft mogen beleven en iedereen die later het geluk had te mogen opgroeien met de muziek uit die tijd in vaders of moeders platenkast. Namedropping? Gaarne: Otis Redding, The Meters, Edgar Winter, Foghat, Ruth Brown…

En dan hebben we ’t nog niet gehad over het subtiel gebruik van nooit geziene beelden uit Taxi Driver in de Pilot van de reeks…

10 september 2016 | reageer


Score

*****
cover Vinyl, seizoen 1

Dvd-box uit bij
Warner Bros / HBO

Wat is jouw mening over Vinyl, seizoen 1?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.