a

Cemetery Junction

Cemetery Junction

FilmUncategorized De makers van The Office leveren ons opnieuw een fijn filmpje.

door Stijn Terrie

Cemetry Junction is een doorsnee Brits dorp begin de jaren 70. De arme middenklasse werkt zich te pletter in de fabriek en verzuipt de verdiende centen in de plaatselijke kroeg of indien ze daar te veel rugpijn aan overhouden gewoon in een ongewassen Marcelleken op hun sofa. De rijke klasse houdt er een oersaaie levenswijze op na en verzuipt slechts tien procent van de verdiende centen aan thee, thee, thee en hier en daar eens een glas whiskey op decadente, doch weinig sfeervolle, bedrijfsfeestjes.

We volgen in dit doorsnee dorpje drie twintigers die doorheen de film keuzes zullen moeten maken: of ze blijven het zwijn uithangen en dreigen de rest van hun leven van weinig betekenis te zijn, of ze kiezen voor de zogenaamde betere toekomst waarin een huisje, een tuintje, een gehoorzaam vrouwtje en een voorbeeld baby het patroon vormen waarvan niet kan worden afgeweken.

De makers willen ons vooral één grote les meegeven en doen er alles aan om ze zwaar in te peperen: volg je hart en beleef je eigen leven, los van wat de maatschappij je opdringt. En ook al bespeelt de film alle clichés die er te bespelen vallen: de levensles is zelfs veertig jaar later o zo herkenbaar.  

Verrassend kan je de film niet noemen, want zelfs het einde is zo verrassend als een gehaktbal in een kom tomatensoep. Vernieuwend volgens ons weer wel. Want in tegenstelling tot andere films in het genre ‘zet u, kijkt, en vat de moraal van het verhaal’  leggen Gervais en co de moraliserende factor er echt vingerdik op.

Ons persoonlijk hoogtepunt? Felicity Jones! Een bom van een naturelleken, gelijk we zeggen. (een vrouw die geen make-up hoeft of leren botjes om er verdomd sexy uit te zien.)  Een vrouw waarvoor ge voor minder een klassieke levensloop wilt opgeven. Maar ook Jack Doolan is hilarisch in de rol van Snork, de man met een sterk ontwikkeld reukorgaan waarmee hij van mijlenver poezen weet te detecteren.

Ook voor de retro liefhebbers onder u kunnen we duidelijk zijn: de jaren 70 worden fantastisch in beeld gebracht. Al moeten we wel wezen: we hebben soms het gevoel dat Groot-Brittannië die tijd gewoon nooit is ontgroeid. Toch niet op modieus vlak.

Cemetery Junction kort samengevat: leuke film zonder veel poes pas waarbij we voor één keertje niet de wenkbrauwen fronsen bij de moraal van het verhaal.

22 november 2010 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Cemetery Junction?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.