a

d’Ardennen

d’Ardennen

FilmUncategorized En dan kunde nen helen dag in u bed ligge blijten!

door Stijn Terrie

U zal het ooit minder vlot uit onze mond hebben horen komen maar na d’Ardennen schreeuwen we het graag van de hoogste bergen, pardon heuvels: leve de Vlaamse film! Leve de Vlaamse film.

Robin Pront mag met zijn regiedebuut het 42ste Film Fest Gent openen en iets zegt ons dat de man zal staan glunderen op die rode loper. En terecht! Want d’Ardennen is na Rundskop en The Broken Circle misschien wel de strafste Belgische film die we zagen in jaren. (we moeten eerlijk zijn: we zagen ‘Le Tout Nouveau Testament’ nog altijd niet, schaam op ons.) Straf niet zozeer omwille van het verhaal (been there, done that) dan wel omwille van de fenomenale straffe prestaties van zowat de hele cast. Veerle Baetens overstijgt nog maar eens zichzelf en Kevin Janssens vertoonde extreem veel gelijkenissen met die gemiddelde Hollandse thunderdome-gabbers die we blijven kennen dankzij de hilarische youtube filmpjes. Hakkeh!!!  Voeg daar een onzettende kille prestatie van Jeroen Perceval aan toe, een beestige soundtrack en straf montage werk en dan weet je ’t wel… Deze d’Ardennen hoort de bezoekerscijfers voor de Vlaamse film op te krikken.

En ook al gaat veel aandacht terecht naar Perceval, Baetens en Janssens, het is bijna onmogelijk om niet warm te worden van de puike bijrollen van Jan Bijvoet en de immer fenomenale karakterkop Sam Louwyck die zonder veel moeite in de rol kruipt van de mislukte travestiet Joyce.

Het 42ste Film Fest Gent heeft veel aandacht voor de Belgische film, misschien zelfs meer dan ooit tevoren. d’Ardennen wist de lat meteen op Olympische hoogte te leggen.

13 oktober 2015 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Verdeler
Kinepolis Film Distributie

Regisseur
Robin Pront

Met
Jeroen Perceval, Veerle Baetens, Kevin Janssens, Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Viviane De Muynck

Wat is jouw mening over d’Ardennen?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.