a

Inwolves & The Germans, Handelsbeurs

Inwolves & The Germans, Handelsbeurs

MuziekUncategorized Zatte nonkel goes Beyoncé

door Laurien Troch

Een vrolijk lentesfeertje hadden we alleszins niet verwacht toen we afgelopen zaterdag richting Handelsbeurs trokken. The Germans kwam samen met Inwolves ons weekend in alle mogelijke donkertinten kleuren. Een gezellige boel, zo wisten we, ging het alvast niet worden, maar ons niveau enthousiasme bleef een heel concert wel even hoog.

Inwolves kwam ons hun nieuwste, Inwolves, voorstellen. Zo werd de avond ingezet in een Stanley Kubrick-esque atmosfeer van eigenzinnige, experimentele ongemakkelijkheid. Karen Willems en de haren brachten danig beheerste set. Elk nummer is haarfijn uitgewerkt en één voor één houden ze een dreigende sfeer aan waar je net geen claustrofobisch gevoel van krijgt. Maar dan wel op een goeie manier. Ondanks weinig afwisseling in nummers kon Inwolves ons wel weten boeien, wat toch voornamelijk lag aan de drumster van dienst. Die Karen, wanneer zij zich nestelt achter haar drumstel, dan gebeurt er iets apart. Ja santé, zelden zagen we zo veel overgave. Het slagwerk overheerste in de set, genre “Krautrock”. Krachtig, eigenzinnig, obscuur. Toch had Inwolves ons met net iets minder rechtlijnigheid en meer verrassing, nog meer kunnen overtuigen. Maar al bij al, heel cool.

Over The Germans zijn we altijd enthousiast geweest. Gisteren brachten ze voor de gelegenheid een aantal special Guests mee naar de Handelsbeurs: multi-instrumentalist Dijf Sanders (Teddiedrum, The Violent Husbands) en drummer Sigfried Burroughs (Kapitan Korsakov, The K, Onmens) kwamen de happy bunch versterken. Om het hele geheel een beetje meer arty farty te maken werden er drie dansers uitgenodigd. Naar onze mening hadden ze die laatstgenoemden niet echt nodig om te kunnen imponeren. Het ging er een beetje “zatte nonkel goes Beyoncé” aan toe, maar het maakte van het concert wel een performance die nog een tijdje zal blijven hangen. Het concert zelf dan, daar waren we danig van onder de indruk. 45 minuten lang onafgebroken spelen en even interessant blijven, het is geen vanzelfsprekend gegeven, maar The Germans doen het met twee vingers in de neus.

Het hele gebeuren startte in een ambient sfeertje, en dreef zo langzaam onze hartslag omhoog. Alsof we een glas water in ons gezicht kregen, viel een robuust gitaargeluid in en toen de stem van zanger Jakob Ampe daar bij kwam, voelde het even alsof we in een ijle koortsdroom beland waren. Maar wederom: wel op een goeie manier. Om op te vangen wat er vervolgens allemaal gebeurde tijdens de georkestreerde chaos die zich voordeed op het podium van de Handelsbeurs, hadden we ogen te kort. Ergens zagen we Dijf een wasmachinetrommel (jawel hoor) bespelen, synths brachten ons van de ene planeet naar de andere en de twee heren achter de drums breiden die hele spielerei naadloos aan elkaar. Af en toe vonden we alles een beetje te lang aanslepen, mocht de climax een tikkeltje sneller komen, maar het was enkel wanneer danser Pieter Ampe schaamteloos tegen ons aan kwam schuren dat we even niet meer mee waren.

28 maart 2016 | reageer


Score

*****
Gezien op
26-03-2016

Waar?
Handelsbeurs, Gent

Wat is jouw mening over Inwolves & The Germans, Handelsbeurs?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.