a

'Lemmy', The Legend of Motörhead

'Lemmy', The Legend of Motörhead

FilmMuziekUncategorized Een opwarmertje voor (of digestiefje na) Graspop!

door Stijn Terrie

Het zal wel geen toeval zijn. Maar net nu tienduizenden liefhebbers van het zwaardere werk zich opmaken voor drie dagen Seks, Drank and Rock & Roll op Graspop (tenzij u dit pas later leest en u als het ware nog ligt te weken in uw bad na drie vettige dagen), komt Living Colour Entertainment met bijna 2 uur aan voorgronden/achtergronden/bovengronden en ondergronden rond Lemmy.  En dan hebben wij de extra’s nog niet vermeld…

Lemmy? Yes, yes Lemmy.  49% MotherF… 51% Zoon van een trut.  Twee schijfje vol interviews en diepgaande gesprekken met Lemmy en alles wat u daar ook maar durft bij denken.

Wij pleiten schuldig en durven eerlijk stellen dat we de legende zelf pas vorig jaar voor het eerst ‘live’ aan het werk zagen op het Duitse Rock am Ring festival. Belgische afspraken met de man waren steeds afgesprongen door eigen onkunde in timemanagement of door zijne heilige bebaardheid zelve, wegens a la minute afzeggen voor de show… (ik herinner me vooral Rock Zottegem destijds.)

Nu goed, terug naar Duitsland. We herinneren ons nog heel goed hoe verpletterend sterk de Motörhead show in elkaar stak. ‘Hello we are Motörhead and we play Rock and roll.’… In ware Ramones stijl volgden de nummers elkaar op, strak… retestrak.  Een nieuwe held was geboren.

Maar elke held heef zo z’n duister kantje. En U zal misschien ook de wenkbrauwen fronsen wanneer u gaandeweg de documentaire de fascinatie van Lemmy voor Nazi Duitsland ontdekt. Zijn uitleg? Hadden de israëli mooie legeruniformen gedragen, ik had hen geadoreerd. Is Lemmy een nazi? Neen, zeer zeker niet. Is er een serieuze hoek aan af? Euh… tja… hoe zullen we ’t stellen.

Waar Jean Marie Pfaff godganse dagen met publiciteit op zijn nek rondloopt en gedoemd is om godganse dagen hemdjes te dragen, heeft Lemmy het wel een beetje beter aangepakt. Veréénzelvig u met een fles Jack Daniel’s en sluit een monsterdeal in natura af. En in tegenstelling tot pakweg Amy Winehouse slaagt Lemmy er wel in om een show tot een goed einde te brengen met een fles Daniel’s in zijne gilet.

Maar bovenal is deze productie een ode aan de muziek en de muzikant. We zien onder andere Dave Grohl zich openlijk outen als ‘a big fan’ en zelfs de heren en dame van Hawkwind vertellen met enige zin voor humor honderduit over hun ‘probleem’ Lemmy destijds…

Als je ’t ons vraagt? Een cadeautje voor alle liefhebbers. Haal dat kreng in huis!

21 juni 2011 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over 'Lemmy', The Legend of Motörhead?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.