a

Bobby Womack, ‘The Bravest Man in the Universe’

Bobby Womack, ‘The Bravest Man in the Universe’

MuziekUncategorized Een zeer moedig man!

door Ilja Bracke

Bobby Womack is een legende in de wereld van de soul en heeft dan ook een stem die in je ziel snijdt. Daarenboven heeft hij er net zoals het een goede soulzanger betaamt al een turbulent leven op zitten.  Zo had hij onder meer te kampen met een cocaineverslaving en ook nu zijn de gezondheidsproblemen nog niet van de baan.

Bobby Womack werd vooral bekend door ‘Across 110th Street’ dat gebruikt werd in Jackie Brown, een van Tarantino’s pareltjes uit de jaren negentig en door een zeer geslaagde cover van ‘California Dreamin’’ van The Mamas & The Papas. Toch heeft hij nog meer mooie nummers gemaakt. In de jaren tachtig raakte hij een beetje in de vergetelheid tot hij twee jaar geleden op het laatste album van Gorillaz opdook en daar een paar memorabele features neerzette. Het bleek een vruchtbare samenwerking. Resultaat: een nieuw album geproduceerd door onder anderen Damon Albarn, het brein achter Gorillaz en frontman van Blur.

The Bravest Man in The Universe is eigenlijk als titel absoluut niet misplaatst: Womack overwon dit jaar darmkanker maar heeft nu een longaandoening waardoor hij niet op Gent Jazz zal kunnen optreden. Zeer spijtig, zo denken wij. Maar in een persbericht liet hij al optekenen dat hij hier sterker zal uitkomen…

Gelukkig hadden de gezondheidsperikelen geen weerslag op het nieuwe album want de combinatie van de unieke stem van Bobby en de blieperige, laid back productie van Albarn is dan ook zeer geslaagd gebleken. Er staan echt prachtige nummers op het schijfje. Zoals de titeltrack, ‘Unbreak My Heart’, ‘Stupid’ en het zeer unieke ‘Love Is Gonna Lift You Up’ dat toch een beetje doet denken aan trance uit de jaren negentig, hoe verbazend dat ook mag lijken. Juist Jubilee, het laatste nummer dat eerder een experimentje in de studio lijkt dan een volwaardig nummer, inclusief vals gezang en een zeer chaotische beat, mocht wat ons betreft weggelaten worden.

Wij durven toch in één woord besluiten: chapeau! Laten we hopen dat hij nog lang even moedig blijft, zodat we in de toekomst nog meer zulke pareltjes mogen horen. Wij vinden het zeer spijtig dat Womack  Gent Jazz niet haalt, maar zullen als bij wijze van eerbetoon die dag zijn album luid door onze speakers jagen als opwarmertje voor  zijn ongetwijfeld waardige vervanger die avond op Gent Jazz, Larry Graham & Graham Central Station

15 juni 2012 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Bobby Womack, ‘The Bravest Man in the Universe’?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.